Koningsdag nieuwe stijl

Koningsdag nieuwe stijl met botenparade en opening museum

Bron: Ad.nl

Door: Ingrid De Groot
29-1-15 – 15:45

KoningsdagEerste onderdelen programma bekend

Het koninklijk paar bezoekt dit jaar Dordrecht. © anp.Koning Willem-Alexander opent op Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht (27 april 2015) het zojuist gerestaureerde historische ‘Hof van Nederland’. Dat melden bronnen dichtbij de organisatie van Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht.

Het compleet nieuwe museum ‘Hof van Nederland’ is zojuist verbouwd voor 18 miljoen euro en gaat over het ontstaan van Nederland. Het museum staat voornamelijk in het teken van de Eerste Vrije Statenvergadering van Holland die op die plek in Het Hof in 1527 werd gehouden. Die historische gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de vorming van het huis van Oranje en Nederland zoals het nu is.Dordrecht krijgt volgens burgemeester Schrijer van Zwijndrecht op Koningsdag nieuwe stijl tevens een programma op het water. Het zou gaan om een botenparade langs Zwijndrecht en langs het historische monument Groothoofd in Dordrecht. Volgens veel Dordtenaren is dit vanwege de ligging en alle monumenten op de kade het mooiste plekje van hun stad.

In Het Hof van Nederland, dat geopend wordt op Koningsdag, werd vandaag het gerestaureerde schilderij van de ‘Synode van Dordrecht’ opgehangen van Pouwels Weyts de Jonge uit 1621. © Victor van Breukelen.

Staatsgeheim

Ik verheug mij op de viering van Koningsdag 2015 in een prachtige stad aan het water
Koning Willem-Alexander

De plek aan het drierivierenpunt met de Noord, de Merwede en de Oude Maas, levert fraaie beelden op voor de rechtstreekse beelden van Koningsdag nieuwe stijl op de nationale televisie. Het is tevens het drukst bevaren knooppunt voor de beroepsvaart van Europa.

Wethouder Piet Sleeking en Henk Bax van de Dordtse oranjevereniging wilden gisteren niet reageren op het koningsdag-programma. ,,We zijn in vertrouwelijkheid in gesprek met de Rijksvoorlichtingsdienst en het Koninklijk huis”, aldus Sleeking en Bax. Het programma zal volgens Sleeking vrij laat officieel beschikbaar zijn. ,,Omdat er naar verschillende onderdelen nog moet worden gekeken. Maar het is ook geen staatsgeheim. Ik begrijp de belangstelling. We zijn een feestje aan het organiseren. Maar dan wil je het liefst zelf het moment bepalen waarop je dat naar buiten brengt. Maar elke Dordtenaar kan op zijn vingers natellen welke plekken het zullen zijn”, aldus Sleeking.

Koninklijk paarKoningsdag
Volgens Bax moeten de Rijksvoorlichtingsdienst en het koninklijk paar nog groen licht geven. ,,Tot die tijd staat officieel niets vast.” De koning zou volgens onbevestigde berichten tussen 11.00 en 13.00 uur de stad Dordrecht bezoeken. Mogelijk is daarbij behalve de opening van Het Hof van Nederland, ook nog een bezoek aan de Grote Kerk gepland.

Koning Willem-Alexander gaf in zijn speech op het Jaarcongres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) in de Grote Kerk aan een verbinding te voelen met Dordrecht vanwege de ligging aan de rivieren en de gebeurtenissen in het Hof. ,,Ik verheug mij op de viering van Koningsdag 2015 in een prachtige stad aan het water. De stad waar in 1572 de eerste aanzet werd gegeven tot de Republiek der Verenigde Nederlanden”, zei hij toen hij bekendmaakte Koningsdag nieuwe stijl in de Drechtsteden te willen vieren.

Vrijmarkt
Dordrecht krijgt volgens Bax van de oranjeverenigingen geen vrijmarkt in de Dordtse binnenstad. Dat programma komt volgens hem vanwege de veiligheid te vervallen.


Author: Webmaster

Share This Post On